Lokanta
Kuchnia turecka proponuje szeroki wachlarz możliwości, począwszy od ulicznych sprzedawców, przez budki z fast foodem, skromne restauracje, restauracje rybne, lokanty a po ekskluzywne restauracje. Od Gazientepe - kulinarnej stolicy na wschodzie Turcji, aż do kuchni wybrzeża opartej szczególnie na rybach, owocach morza i warzywach w każdej części kraju możemy byś miło zaskoczeni kulinarnymi odkryciami. Chcąc spróbować domowej kuchni, takiej od prawdziwej tureckiej gospodyni, koniecznie wybierz się do "lokanty". Tutaj dopiero poznasz prawdziwą kuchnię turecką. Lokanty serwują zimne przystawki, dania obiadowe w dużej mierze na bazie warzyw i oliwy z oliwek oraz domowe desery. Najprościej porównać lokantę do polskich barów mlecznych. Przy kilkudziesięciodaniowym bufecie należy wskazać dania i nakładaną ilość; nikogo nie zdziwi jeśli wybierzemy kilka dań obiadowych w małych porcjach na kilku talerzach. Jeżeli lubisz dobrze zjeść i jesteś ciekawy kuchni tureckiej koniecznie dowiedz się, gdzie znajduje się domowa lokanta.